Sardiniasta

Vain harvoin pääsee tutustumaan sellaisiin paikkoihin, jotka pystyvät ihastuttamaan niin monipuolisesti kuin Sardinia. Saaren pitkä ja vivahteikas historia ovat muovanneet omaperäisen ja arvokkaan kulttuurin, joka vaikuttaa vahvasti edelleenkin ihmisten jokapäiväiseen elämään. Myös matkailija pääsee helposti tutustumaan tähän ainutlaatuiseen kultuuriin monella tasolla.

Ensikosketus Sardinialaisuuten on usein Sardinian kieli, Sardo. Sitä ei suinkaan pidä sekoittaa Italian kielen murteisiin, sillä manterelaiset ymmärtävät Sardoa yhtä paljon kuin suomalaiset Viroa. Italia on toki pääkielenä saarella, mutta heikon kieliopetuksen takia matkailija harvemmin saa palvelua vierailla kielillä.

Väkevimmillään on Sardo perinteisissä lauluissa, joita usein möreä-äänisesti mieskuoro esittää. Välimerelle tyypillisen kurkkuäänilaulannan lisäksi etenkin pienissä kylissä on vielä vahva kilpalaulannan perinne. Lisäksi laulun ja haitarin tahtiin tanssitaan usein pareittain ja rivitanssina ”Ballo Sardo”.

Oleellisena osana kansanperinnettä ovat koristeelliset puvut joihin kuuluvat taidokkaasti valmistetut hopea- ja korallikorut. Myös puukkoperinne on saarella arvossaan ja sardinialaispuukkojen valmistus on edelleen käsityöläismestareiden vastuulla.

Käsityön taidonnäytteitä ovat myös kudotut kodin tekstiilit, kuten villaiset matot ja ryijyt. Samat koristekuviot toistuvat usein myös keramiikassa ja punotuissa koreissa.

Luontotieteilijälle on Sardinia varsinainen aarrearkku. Rikas luonto selittyy osittain saaren vaihtelevalla topografialla, mikro-ilmastoilla kuin myös saaren eristäytyneisyydellä.

Vesistöt ovat säilyneet Välimerelle epätyypillisen puhtaina saaren raskasteollisuuden rajoittuessa Länsi-rannikon sulkeutuviin hiili- ja rautamalmikaivoksiin ja yhteen toimivaan öljynjalostamoon Etelä-rannikolla. Pohjoisessa Costa Smeraldan vesistöissä elelee luonnonvaraisena jopa muutamia delfiinejä.

Mikro-ilmastoja löytyy saarelta niin1800m korkeudesta vuoristosta kuin viljavalta alangolta, rannikosta sisämaahan. Tämä alueellinen monimuotoisuus heijastuu myös eläimistöön ja kasvillisuuteen. Meren eristämänä on saarelle syntynyt myös omia eläinlajeja, kuten sardinian hirvi. Myrkyllisiä käärmeitä ei myöskään luonnosta löydy.

Sardinian vaihteleva luonto vaikuttaa eniten juuri ruoka-kulttuuriin. Vuoristossa on nautittu pääasiassa lammasta, kun taas alangoilla on juhliin grillattu vartaassa possua ja rannikolla saavat merenelävät etusijan. Palanpainikkeeksi nautitaan viiniä, ”Filu e’ferru”-pontikkaa tai myrtistä uutettua mirto-likööriä.

Huonot kulkuyhteydet ja alituiset valloitukset vahvistivat Sardinialaisten omanarvontunnetta ja jokaisella kylällä ovat omat variaationsa kaikilla kulttuurin osa-alueilla, ruoka mukaan lukien. Parhaimmillaan näkyvät erot leivoksissa ”Dolci Sardi”, jotka vaihtelevat maultaan ja ulkonäöltään leipomoittain tai kotitekoisesti jopa perheittäin.

Johtuneeko sijainnistamme Euroopan äärilaidoilla, mutta usein huomaan yhtäläisyyksiä suomalaisten ja sardinialaisten kulttuurien välillä. Kummassakin on itsepäisyys luonteenomaista, kuin myös ihmisen syvä yhteys luontoon.

Suosittelen jokaiselle lämpimästi tutustumista tähän mielenkiintoiseen saareen, ja varoitan, että Sardinian auringosta voi tulla riippuvaiseksi, niin että sinne pitää päästä yhä uudelleen.

Sardinia.fi kertoo lämmöllä ja omakohtaisesti Sardiniasta, sardinialaisista ja kaikesta tuohon maailman kauneimpaan saareen liittyvästä.