Lentäen olisit jo perillä

Sardinian saavutettavuus lentoteitse on kasvanut huomattavasti viime vuosina kiitos lukuisten halpalentoyhtiöiden, jotka ovat lisänneet saareen kohteisiinsa. Suomalaisten kannalta kiinnostavimpia ovat saksalaiset yhtiöt, jolloin lentoaikoihin ei tulee turhaa lisäystä. Lentoja saattaa edullisimmillaan löytyä jopa 100€ meno-paluu, mutta silloin liittyy matkaan vähintään yksi yöpyminen vaihtokentällä ja kunnon illallinen, jotka nostavat loppuhinnan jopa jopa sadoilla euroilla. Itseään saa onnitella jos löytää lennot 200 euron paikkeilla.

Halpalentojen aikatauluista juontuva lentopysäkkiturismi voi parhaimmillaan tuoda lisäarvoa lomalle kun samalla matkalla pääsee tutustumaan Munchenin olutjuhliin ja Sardinian viininkorjuun viettoon. Myös Pisan tornin ja Nuraghi-raunioiden vierailu samalla matkalla on mahdollista. Ja jos menot ja paluut ovat eri reiteillä tyydyttyy himokkainkin matkailija. Seuraavaksi kerronkin muutamia vinkkejä lentomatkailusta Sardiniaan.

Sardiniassa on kolme lentokenttää. Pohjoisessa, länsi-rannikolla on Alghero-Fertilian kenttä (AHO), jonne mm. Finnmatkojen charter-koneet lentävät. Myös Ryanairilla on lentoja sinne. Kaupunki itsessään on pieni 40000 asukkaa viehättävä lomapaikka katalonialaisella historialla. Stintinon ranta-alue on siinä lähellä. Majoituspalveluita on alueella runsaasti.

Olbian lahti pilvistä

Algherosta noin 2,5 tunnin automatkan päässä pohjoisen itä-rannikolla on Olbian kenttä (OLB), jonne löytyy eniten lentoja kiitos Aga Khanin luoman Costa Smeraldan turistirannikon. Etenkin kesäaikaan parhaimmat lentoyhteydet. Euroopan kentiltä suoria lentoja mm. Easyjet, Tuifly, Airberlin.

Molemmista pohjoisen kentistä noin 3 tuntia autolla etelään löytyy Cagliari-Elmas kenttä (CAG). Cagliarin lennot ovat lähes järjestään kalleimpia. Cagliarin rantalomakohteet ovat Pula, Santa Margherita, Chia ja Villasimius. Suoria lentoja Euroopasta löytyy ainakin Tuiflylta ja Ryanairilta.

Koska tarjonta talvi- ja kesäkauden välillä vaihtelee huomattavasti voi matkaa muutamalla viikolla siirtämällä löytää enemmän ja halvempia lentoja. Siksi myös esimerkkireittimme eivät aina ole päteviä vaan mielikuvistuksenne herättämiseksi tässä esiteltyjä. Kohteisiin lentävistä yhtiöistä löytyy tietoa mm.lentokenttien omilta sivuilta.

Cagliari http://www.sogaer.it/

Olbia http://www.geasar.it/

Alghero http://www.aeroportodialghero.it/

Kaikille Ryanairin ystäville tiedoksi kulkee nyt suosituin reitti Sardiniaan Tampereelta (TMP) Bergamon/Milanon (BGY) kautta Cagliariin (CAG). Lisäksi Bergamossa on erittäin viehättävä vanha kaupunki, jossa pizzaa saa myös panoraamalla viimeisimmän funivian yläpysäkiltä.

Finnairilla pääsee kesäisin Firenzeen, ja Pisan tornin jälkeen voi jatkaa Ryanairilla Algheroon (AHO).

Finnairilla ja Blue1:lla pääsee Milanon Malpensan (MXP) kentälle, josta jatkolentoja Sardiniaan löytyy ainakin Easyjetillä. Sensijaan Airone/Alitalian lennot lähtevät Linatesta tunnin bussimatkan päästä. Busseja ei kuitenkaan mene tunnin välein.

Lufthansalla pääsee joskus tarjouslennoilla Muncheniin (MUC) ja sieltä Tuiflylla Cagliariin (CAG).

Usein helpointa onkin etsiä ensin halvat lennot Sardiniaan joko Euroopan kaupungeista suoraan tai Italian mantereelta. Sen jälkeen etsitään sopivat halvat lennot Suomesta valitsemaanne välilaskukaupunkiin. Kannattaa muistaa etttä kolmen lennon yhdistelmällä saattaa hinta nousta lentokenttäverojen takia sietämättömäksi ja matkustus muuttuu masokismiksi.

Suomalaisesta matkatoimistosta yhdistelmäliput esim. Rooman välilaskulla voivat olla tuplasti kalliimmat kuin samat lennot suoraan lentoyhtiöiltä ostettuina. Silloin tosin kannattaa varata useampi tunti aikaa vaihtoon, sillä ensimmäisen koneen myöhästyessä on jatkolennon uudelleenbuukkaus matkustajan omasta taskusta eikä mitään korvauksia ole luvassa. Bryssel Airlinesilta on voinut ostaa yhtenäisen liput HEL-BRU-CAG välille, mutta se ei toistaiseksi taida olla mahdollista. Lufthansa-Airone-Alitalia jumbon myötä saattaa Sardiniankin saatavuus parantua tai huonontua, se nähdään tänä kesänä.

Hyvää matkaa, Buon viaggio ja kommentteja hyvistä reiteistä saa mieluusti jakaa.