Al mare #1 – Costa Verde ja Piscinas

Aloitetaanpa pieni kirjoitussarja Sardinian rannoista. Sattuneesta syystä havainnot painottuvat eteläpäähän saarta. Ensimmäisenä kenties saaren vaikuttavin ranta: länsirannikon Costa Verden dyyneissä on samaa hiljaisuutta ja ääretöntä rauhaa kuin Lapin erämaissa tai ulkosaaristossa – jos ei rantaelämä kiinnosta, nämä dyynit voivat olla juuri oikea paikka.

Costa Verde – Piscinas

Piscinas (äännetään ’pishinas’) on muutaman sardinialaisen mielestä saaren kaunein paikka. Kilometrien dyynit, vähän väkeä. Autolla 1,5-2 h Cagliarista, viimeinen puolituntinen kapeaa kiemuraista tietä, jota hyvää vauhtia kunnostetaan, pelkokerroin on nykyisin lähes olematon jos kuski ei ole aivan kahjo. Perillä on valvottu parkkipaikka (4 euroa / päivä). Leiriytyminen ja yöpyminen kielletty, mutta jos haluaa nauttia dyynien yöstä, on paikassa hotelli Le Dune, joka ainakin allekirjoittanutta houkuttaa kovasti.

Meri syvenee nopeasti rannasta, ja vähänkin kovemmalla tuulella voi aallokko käydä liian kovaksi uimarille. Joka vuosi tällä rannikolla meri vie uimareita, ja varovaisuuteen on syytä. Itse pidän rajana n. metrin korkeita maininkeja, mutta kyllä sen huomaa veteen mennessä: Jos aallot on niin kovia ettei sinne veteen meinaa edes päästä, ei sieltä välttämättä pääse poiskaan. Jokunen kerta on täällä mennyt päivä kokonaan uimatta, ihania rantapäiviä nekin, jos tykkää ajattomasta tunnelmasta ja horisontin viivan mittaamisesta.

Mahdotonta lähteä kotiin ennen auringonlaskua.

EDIT: Piscinasin pohjoisosassa (eli jos parkkipaikalta lähteekin oikealle, rantabaarien puolelle) meri on matalampi ja ranta soveltuu myös lapsille, tietty aallokosta riippuen. Toiseen suuntaan jos menee, niin ranta syvenee nopeasti. Ja tarpeeksi pitkään kun tarpoo etelän suuntaan dyynejä, tulee nudistivyöhykkeelle. Jokaiselle jotakin.


Näytä suurempi kartta

4 thoughts on “Al mare #1 – Costa Verde ja Piscinas”

 1. Hei!

  Törmäsin sivuillesi etsiessäni tietoa tulevaa Sardinian matkaa varten. Mahtaisiko sinulla olla kokemusta snorklaamisesta siellä? Onko rannoilla vedenalaista katseltavaa, ja missä olisi parhaat paikat?

  Kiitos paljon mahdollisesta tiedosta!

  Voit vastata sähköpostiinikin, joka ilmeisesti tulee tietoosi kommenttini yhteydessä.

 2. (toivottavasti tää vastaus ehtii ennen matkaasi)
  Lankomies snorklaa paljon, ja ensi kesäksi on suunnitteilla varusteiden hankinta meillekin. Voin kysyä perusteellisempia vinkkejä langolta. märkäpuku kannattaa olla pidemmillä retkillä. Hyviä kalapaikkoja (kirkas vesi ja katseltavaa + kalastajille saalista) löytyy joka puolelta saarta. Kokeile vaikka saaren lounaisnurkkaa (esim. Chia,cala cipolla, teulada). Luulisin että netistäkin löytyy sivustoja aiheesta, voin koittaa etsiä kun ehdin.

 3. Vielä muistin, että onhan saatavilla mm. Dvd-sarja merenalaisesta sardiniasta.

 4. tänne mekin haluttiin lähteä viime kesänä mutta haaveeksi jäi, ei jaksettu kahden pienen tappisen kanssa lähteä matkaan ja loma vietettiinkin kokonaan kotona Castelsardossa. Ensi kesänä sitten kun tappiset ovat hieman isompia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *