Karnevaali

Carnevale, ogni scherzo vale! Karnevaali, kaikki kepposet sallittu!

Kuluneella viikolla on Sardiniassa ja vähän Suomessakin juhlittu karnevaalia, viimeisiä lihan luvallisen syönnin päiviä ennen 40 päivän pääsiäispaastoa quaresimaa. Samalla alkaa keväinen luonnon herääminen ja mielen virkistyminen lämmön lisääntyessä. Tästä onkin luonnollista aloittaa matkamme Sardinian salaperäiseen kulttuuriin, kieleen ja luontoon. Tervetuloa mukaan ja kuulemme mielellämme kommenteja omista kokemuksistanne saareen liittyen.

Sardinian ehkä tärkein karnevaali-tapahtuma on Sartiglia Oristanossa Länsi-rannikolla. Silloin vanhan kaupungin katujen varrelle kokoontuvat kaikki vauvasta vaariin kannustamaan koreita ratsukkoja. Juhlaan kuuluu raju laukkakisa Via Mazzinilla ja jännittävä tarkkuuskisa tuomiokirkon liepeillä. Maskeihin sonnustautuneet taitoratsastajat pyydystävät miekallaan kadun poikki ripustetun hopeatähden, jonka keskellä on juuri juuri miekan mentävä reikä. Ja yleisö hurraa. Tätä kotikaupungin suurtapahtumaa eivät jätä väliin mantereellekaan muuttaneet paikkakuntalaiset. Ja jos turistin takamus turtuu koleassa karnevaalisäässä on aina suositeltavaa tehdä pikkuvisiitti lähimpään baariin kuuman mandariinitotin pariin, Rum al mandarino.Malli ja maistuvaiset vertailussa, arvosana 9+

Jos rahkeet eivät riitä kotikaupungin kaduille coriandoli (juhlasilpun) heittelyyn voi Sardinia-ikävää lievittää kotoisella munkkireseptillä, Zeppole tai Zeffole kotikaupungin murteesta riippuen. Taikasana tässäkin herkussa on sokeri, rasva ja sahrami. Kun siihen lisää irtoneniä, prinsessa- ja zorropukuja sekä musiikkia on juhla valmis. ”Heeeeeyy, sieltä tulee Charlieeee”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *