Vatsan täydeltä papuja ja makaronia

Tuli jokin aika sitten puhetta ruuasta (taas), ja tämä talvinen hyvänmielenruoka, joka tekee mistä vain arki-illasta erityisen, muistui mieleeni. Pitää laittaa taas pian, että ehtii syödä tänä vuonna tarpeeksi, tätä kun ei oikein kesällä voi syödä, on sen verran tuhtia evästä. Näissä Suomen pakkasissa sen sijaan on enemmän kuin kohdallaan. Rakkaat ystävät: pasta e fagioli!

Pasta e fagioli eli papu-makaronipöperö

Valmistetaan kattilassa tai korkeareunaisessa pannussa. Papuina voi maun mukaan ihan mitä vain papuja, esim. tavalliset ruskeat toimii, samoin kikherneet, mustasilmäpavut ja ihan vaikka punaiset linssit. Tarvitaan suunnilleen seuraavat ainekset. Hifistelijät voivat toki lisätä muutakin, mutta me nyt vain tehdään kaikki aina mahdollisimman helposti:

papuja runsaasti, esim. pari isoa purkkia tai jos liotat ja keität pavut itse, arvion mukaan (esim. pannu puolilleen)
makaronia noin puoli pussia (200-300 g). Ihan sellainen makaronilaatikko-makaroni on hyvä, mutta voi toki hankkia jotain muodikkaampaa, kunhan on pientä.
pekonia 1-2 pakettia (vegaaniversiokin ilman pekonia on maistuvaa, voi laittaa tilalle vaikka pikkupätkän porkkanaa silputtuna.)
pieni sipuli
oliiviöljyä runsaasti
suolaa maun mukaan
tarjoiluun oliiviöljyä ja mustapippuria.

Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää pekoni pieneksi silputtuna. Lisää pavut, hauduttele tuokio (jos itse keittämäsi pavut ovat vielä kovia, hauduta pidempään). Huom: jos liotat ja keität pavut itse, hoida tämä ennakkoon valmiiksi, papujen pitää siis olla jo syömävalmiita, kun alat tätä ruokaa laittamaan. Jos jäävät koviksi, luvassa on taatusti vuosisadan ilmavaivat…

Kuumenna vesi valmiiksi vedenkeittimessä tai kattilassa.

Lisää makaronit pannuun, kaada kuumaa vettä päälle, niin että peittyvät. Lisäile vettä sitä mukaa kuin makaronit imevät sitä, lisää myös suolaa jonkin verran, hauduttele jne. kunnes on valmista. En ole koskaan katsonut kelloa, mutta puolisen tuntia ehkä tämä koko proseduuri vie. Pöperö kannattaa jättää sopivan kosteaksi, etenkin jos aikoo ottaa siitä vielä seuraavana päivänä eväät (yleensä tämä ei onnistu, koska kaikki tulee aina syötyä kerralla ähkyn uhallakin), koska makaronit jatkavat turpoamistaan. Tarkista vielä suola.

Syödään syviltä lautasilta lusikalla.

Tarjoillessa lorauta päälle anteliaasti hyvää oliiviöljyä ja rouhaise saatteeksi reilusti mustapippuria. Tämä pitää nälän loitolla pitkään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *